Egyéb bőrelváltozások

Striák; érelváltozások: tágult erek arcon; apró ciszták; egyéb ritkább bőrbetegségek kezelése.

A stria már a kamaszkorban is jelentkező bőrprobléma, mely nagyon kellemetlen tud lenni. Hasonlóan a narancsbőrhöz, a striánál is a has, a comb, a fenék, esetleg a mellek a „veszélyeztetett” területek. Ez a bőrprobléma kialakulhat gyors növekedéstől, hirtelen hízástól vagy fogyástól, izomtömeg növekedéstől, esetleg terhesség alatt is. A striák a feszülés irányára merőleges csíkok, melyek a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességet szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat és elszakadnak. Így alakul ki a stria, vagy, ahogy a köznyelvben nevezik, a terhességi vagy növési csíkok. Színük lehet lila, rózsaszín, de van, akinek az eredeti bőrszínénél kicsit világosabb színben jelentkezik. Színük elhalványul az idők során, ami nem jelenti a gyógyulást. Kezelésüket sok esetben krémekkel végzik, melyek jobb esetben halványítanak valamit rajtuk, de nem tüntethetik el a már kialakult striákat. A frakcionált lézeres kezelés és a ScarLet® RF kezelés segítségével a tünetek javulnak, csökken a gyulladás, csökken a pigmentáció, a bőr rugalmasabb lesz.

stria – „terhességi csíkok”

Colloid ciszták arcon (gríz, colloid milium) jelentkezhetnek apró sárgás barna, félig átlátszó színű kiemelkedések formájában, elsősorban a túlzott napozás, fényártalom esetén. Leggyakrabban az arcon, szem és orr környéken fordul elő, de megjelenhet fülön, nyakon, az orcán és a kézfejen is. Eltávolítására 5 alkalom frakcionált lézeres kezelést javaslunk, havi ismétlésekkel.

colloid milium – akne típusú keratinos ciszta, „gríz”

A diagnosis granuloma annulare csomók formájában jelentkezik a bőrön. A granuloma anulare örökletes tényezőtől alakulhat ki,  gyakran jelentkezik fertőzés után, vagy bizonyos (néha súlyos, legtöbbször imunnológia) betegségek, vagy cukorbetegség mellett is. 10 elváltozásnál többje csak a betegek 15%-ának van, ugyanakkor a betegek felének egyetlen gyűrűje van.

diagnosis granuloma  annulare – csomók a bőrön

Mindezek ellenére a betegek nagy része teljesen jó állapotban van, és a leggondosabb vizsgálat sem talál náluk egyéb kórosat. A kiterjedt formák gyakoribbak gyermekkorban és 40 éves kor felett. Az elváltozások néhány mm átmérőjű papulákból állnak, melyek 1-5 cm átmérőjű gyűrűt alkotnak.

Számos eljárást dolgoztak már ki a kezelésre. Ilyen például a fagyasztás, a karcolásos kezelés, gyulladáscsökkentő injekciók beadása, de a leghatékonyabbnak a frakcionált lézerkezelést ajánljuk. 

A kezelések számáról és gyakoriságáról a kezelőorvossal történő konzultáció alkalmával kaphat információt, mely mindig egyedi állapot és igényfelmérésen alapul. 

Bejelentkezéshez kattintson ide!